Enligt en studie som kom härom året kommer hälften av alla barn som föds idag att uppleva sin hundraårsdag. Redan i dag ser vi hur fler och fler, inte minst kvinnor, uppleva sin hundrade födelsedag.
När allt fler människor lever i över ett sekel ställer det nya krav på samhället och på välfärden, men möjligheterna blir också desto fler. Att arbetslivet ska vara lika långt som de år man har kvar efter pensionen blir orimligt. När vi blir allt äldre och friskare måste vi komma bort från synsättet att vi klingar av efter sextio.
Ta som exempel Hillary Clinton som nu kandiderar för att kunna bli USAs nästa president, den första kvinnliga. 67 år ung. Hon ber om alla amerikaners förtroende i minst fyra år framåt. Vilken svensk politiker skulle kandidera till statsminister i samma skede i livet? Vi i Sverige kan lära oss av USA och Hillary.
Det är inte orimligt att tänka sig ett arbetsliv som blomstrar efter vi passerat sjuttio, vi är då fyllda med kunskap och kompetens och borde ha ett skyhögt värde på arbetsmarknaden. Vi måste i grunden våga förändra vår syn på arbete och rekrytering. En sak blir dock viktig – och är egentligen oberoende av ålder – nämligen att vara nyfiken. Ju äldre vi blir desto mer erfarenhet samlar vi på oss. Samtidigt måste vi ständigt lyssna och vara nyfikna, inte minst på de yngre som ofta är mer öppna inför det nya.
Det återstår att se om Hillary tar hem valet, men det som förmodligen är säkert är att hon ännu inte nått toppen av sin karriär.
0 Kommentarer
Lämna ett svar
Du måste vara inloggad för att kommentera.